Konsekvenser af søvnmangel

De videnskabelige kredse har efterhånden fået øjnene op for vigtigheden af søvn og konsekvenserne af søvnmangel. Det har ledt til undersøgelser og information om søvnens egenskaber, som vi simpelthen er nødt til at reagere på. Undersøgelserne har nemlig vist, at søvnmangel har direkte negativ indvirkning på vores mentale og fysiske sundhed i et skræmmende omfang. Se bare listen nedenfor.

konsekvenser af soevnmangel

Din krop

 • Din krop ældes hurtigere uden søvn – faktisk kan din biologiske alder stige med op til ti år efter kontinuerlig søvnmangel, hvilket bl.a. påvirker fertiliteten hos både mænd og kvinder.
 • Dit immunsystem svækkes med op til 70 %.
 • Du har øget risiko for udvikling af adskillige former for kræft, heriblandt tarmkræft, brystkræft og prostatakræft.
 • Du har øget risiko for at få et hjerteanfald.

Din hjerne

 • Din evne til at optage ny information falder med hele 40 %.
 • Din hukommelse forværres, fordi hjernen ikke kan flytte informationer fra korttidshukommelsen over i langtidshukommelsen.
 • Du har øget risiko for udvikling af alzheimers.
 • Du får sværere ved at løse problemer og overveje alternativer.
 • Din evne til at planlægge og tage beslutninger svækkes.

Dit sind

 • Din personlighed bliver mere irritabel, og du får tendens til drastisk adfærd.
 • Du bliver tilbøjelig til at tolke situationer negativt.
 • Du bliver tilbøjelig til at overreagere og indgå i skænderier.

Søvn og træning

Også i forhold til træning er søvn en vigtig faktor. Faktisk har en undersøgelse vist, at selvom man er på samme diæt, vil man tabe sig 55 % mindre og miste 60 % mere fedtfri masse, hvis man sover 5,5 timer i stedet for 8,5 timer. Søvnmanglen vil resultere i en reduceret produktion af hormonet leptin og melatonin, som holder kroppen ung og forebygger kræft. Derimod vil produktionen af cortisol stige, hvilket betyder en forøgelse i produktionen af dårligt fedt. Vil du tabe dig eller opbygge muskler på en sund måde, bør du altså kombinere træningen med en god nats søvn.

Søvn – kroppens vidundermiddel

Det ser både chokerende og skræmmende ud, når man lister konsekvenserne af søvnmangel op på den måde. Det er ikke desto mindre realiteten og understreger blot, hvor vigtigt det er at tage sin søvn alvorligt.

Man kan illustrativt betragte hjernen som en computer, der i lighed med denne har brug for at blive opdateret jævnligt. Søvn kan netop forstås som denne opdatering. Den sorterer, bearbejder og lagrer information, reparerer fejl og vedligeholder forsvarsmekanismer og styresystemer. Ligesom en computer vil kroppen og hjernens effektivitet sløves markant, hvis ikke de får lov til at vedligeholde, forbedre og rense deres system. 

Til gengæld er der en hel del belønninger at hente, hvis man husker ”opdateringen” og får sovet sine 8 timer. Ikke nok med at kroppens og hjernens biologiske, kemiske og hormonelle systemer fungerer optimalt, så øger søvn også din evne til at tænke kreativt. Du bliver bedre til at koncentrere dig og dermed være produktiv, ligesom din hukommelse og indlæringsevne forbedres – alt sammen fordi din hjerne og krop har fået sin nødvendige pause.

Hvad synes du om indholdet?

Klik på stjernerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal bedømmelser:

Ingen bedømmelser endnu! Vær den første til at bedømme

Vi er kede af at du ikke synes om indholdet..

Vi vil meget gerne forbedre indholdet!

Fortæl os gerne hvordan vi kan gøre det bedre!

Del artiklen