Skære tænder – Hvad er bruksisme?

Rigtig mange danskere skærer tænder. Hvis du ind i mellem vågner med ømme kæber eller med ondt i hovedet, så kan det være tegn på, at du skærer tænder i søvne.

Tænderskæren sker oftest uden at man bemærker det. Når man først er faldet i søvn, lægger man ikke bevidst mærke til det, og det kan derfor være svært at opdage, at man skærer tænder.

Har du dog en fornemmelse, af at du har et problem med tænderskæren, så er det en rigtig god idé at få gjort noget ved det. At skære tænder kan nemlig forårsage skader på dine tænder og på kæben og give dig en usund søvnrytme, hvis problemet forbliver ubehandlet.

Det er helt normalt at skære tænder

Selvom der kan være mange gener ved at skære tænder, så er det en helt normal tilstand. Man regner med at ca. mellem 10% og 20% af Danmarks befolkning lider af at skære tænder, så det svarer altså til op til hver femte.

Nogle oplever at skære tænder om dagen, fx hvis man er i stresset situation eller fordi man har tillagt sig en dårlig vane. Skærer man tænder om natten, lider man ikke med sikkerhed af det man kalder for bruksisme – det medicinske ord for lidelsen tænder skæren. Faktisk peger forskning på, at alle mennesker skærer tænder om natten, så det er i tilfælde, hvor tilstanden er særlig alvorlig, at man lider af bruksisme. Du kan læse mere om bruksisme på sundhed.dk.

Ud over at forårsage skade på tænder og kæbe, regnes bruksisme også for at være en tilstand, der forstyrrer søvnen. Normalt når man skærer tænder, sker det nemlig i de faser af søvnen, der er let. Lider man derimod af bruksisme, vil man skære så meget tænder, at det også går ud over den dybe søvn, som forstyrres og i værste tilfælde forhindres.

Man skal gerne følge en bestemt rytme af søvnfaser, der desuden inkluderer den drømmende REM-søvnfase. Objektivt er god søvn, når man får omkring 2 timers dyb søvn, og får du ikke det, vil du ikke føle dig frisk og oplagt, når du vågner – også selvom du har sovet 8 timer.

Så selvom bruksisme kan føre til tandskader, er det faktisk et større problem, at det forstyrrer din søvn, fordi det er så vigtigt for din generelle sundhed at du sover godt.

skaere taender om natten

Skærer jeg tænder om natten?

For at kunne gøre noget ved problemet, skal du selvfølgelig vide om du overhovedet har et problem, eller om din tænderskæren er så mild og almindelig, at den ikke forstyrrer din søvnrytme.

Hold derfor øje med en række tegn, der tyder på, at du måske skærer tænder. Hvis du vågner med hovedpine eller spændinger i nakken om morgenen, kan det være fordi du skærer tænder, når du sover.

Smerter i kindbenene eller andre steder i ansigtet, fx i kæbemusklerne eller i ørerne, er også tegn på bruksisme. Hvis du eller din eventuelle partner kan høre knæklyde fra dine kæbeled, er det også et tydeligt tegn på, at du skærer tænder.

Mistænker du at du har bruksisme, kan du også tage til tandlægen og få tjekket efter tandskader eller slitage på tænderne. Din tandlæge har rigtig gode forudsætninger for at konstatere bruksisme, mens det kan være en svær tilstand at diagnosticere selv.

Særligt hvis du er på jagt efter den gode nattesøvn og har gjort alt muligt andet for at forbedre din søvnkvalitet, men det stadig ikke virker til at hjælpe på din følelse af at være udhvilet, når du vågner, så bør du overveje om bruksisme er årsagen til, at din søvnkvalitet er lav.

Tegn på at du måske skærer tænder i søvne:

 • Smerter over kindben, forveksles nogle gange med betændelse i kæbehulen
 • Hovedpine eller spændinger i nakken – særligt om morgenen
 • Smerter i ansigtet, herunder kæbemuskler eller ører
 • Ikke føler sig udhvilet om morgenen
 • Knæklyde fra kæbeled
 • At det suser før ørene
 • Slidtage på tænderne
 • Svimmelhed

Hvordan stopper jeg med at skære tænder?

Hvis du finder ud af, at du lider af bruksisme eller har fået det at vide af din tandlæge, så er du allerede et godt skridt på vej mod at stoppe med at skære tænder.

Din tandlæge vil helt sikkert foreslå nogle forskellige behandlingsforløb, men der er også en række ting, du kan gøre for at afhjælpe problemet først eller i hvert fald reducere generne.

Man ved ikke med sikkerhed, hvad der forårsager bruksisme, men mange ting peger på, at lidelsen hænger sammen med centralnervesystemet. Så hvis dit centralnervesystem er ude af balance, vil det forværre din tænder skæren.

Da dit centralnervesystem påvirkes af mange forskellige ting, kan det også være flere faktorer, der skal ændres på for at forbedre din tænderskæren.

 • Bedre søvn. Først og fremmest er det vigtigt at få nok søvn uden forstyrrelser. Bruksismen kan selvfølgelig forstyrre din søvn, men prøv at ændre på øvrige, dårlige sovevaner. Undgå at indtage for meget koffein og alkohol og skær ned på rygningen, hvis det kan lade sig gøre. Du kan med fordel prøve det i en periode og se, om det har indvirkning på din søvn.
 • Vær opmærksom på din kæbe. Tag notits af, hvornår din kæbe har tendens til at være anstrengt. Presser du for eksempel tænderne sammen, når du er stresset eller irriteret, kan det helt enkelt være en hjælp at lægge mærke til det og slappe af i kæben. Øv dig også i at slappe af i kæben ved at holde din mund lukket og dine tænder adskilte.
 • Få hjælp af en kiropraktor. Er dit kæbeparti så anstrengt, at det påvirker din søvn, kan du få en kiropraktor til at hjælpe med at lindre dine symptomer.

Tænderskæren kan behandles med en bideskinne

Har du prøvet ovenstående og synes du ikke du oplever en forbedring? Eller vil du gerne slippe helt af med din tænderskæren med det samme? Så er en bideskinne den bedste løsning.

Faktisk er en bideskinne den behandlingsmetode, der oftest bruges mod bruksisme. Og din tandlæge har garanteret også allerede anbefalet dig at få fat i en.

En bideskinne er lavet af et plastmateriale, som passer perfekt på dit tandsæt. Bideskinnen tager du på om natten, og så vil den forhindre dine tænder i at skære mod hinanden.

Langt størstedelen af dem, der lider af bruksisme oplever at problemerne forsvinder helt, når de bruger en bideskinne. Det er derfor en klar fordel at give en bideskinne et forsøg.

Får du konstateret bruksisme hos tandlægen, vil vedkommende tilbyde dig en specialfremstillet bideskinne. Det er dog en dyrere løsning, så derfor er det også muligt at gå udenom din tandlæge og købe en bideskinne, som kan forme sig efter dine tænder og koster meget mindre.

Da en bideskinne bliver slidt, skal den også udskiftes ind i mellem, hvilket betyder at tandlægens løsning hurtigt løber op i mange penge. 

Du kan derfor læse mere om de forskellige bideskinner, som tilbydes online i den store Bideskinne test.

Priseksempler på bideskinner

Skære tænder - Hvad er bruksisme? 1

Softbite

Priser fra 164 kr. pr. stk.

Skære tænder - Hvad er bruksisme? 2

Antibite

Priser fra 124 kr. pr. stk.

Skære tænder - Hvad er bruksisme? 3

EKULF NightGuard

Priser fra 259 kr. pr. stk.

Ofte stillede spørgsmål

 Hvad er bruksisme?

Bruksisme er en tilstand, hvor man lider af at skære meget tænder. Særligt om natten er tænder skæren slem, hvis man lider af bruksisme.

Hvad er tænderskæren?

 Når man skærer tænder, bevæger kæbepartiet sig fra side til side, mens tænderne er presset sammen. Det medfører slid på tænderne, spændinger i tygge- og kæbemusklerne og kan desuden have en meget negativ indflydelse på din søvnrytme.

Skærer jeg tænder?

 Ja, det gør du højst sandsynligt. Langt de fleste skærer nemlig tænder, men det er i færre tilfælde et problem. Hvis du oplever gener fra at skære tænder, som fx spændingshovedpine, ømme kæber og slid på tænderne, lider du med stor sandsynlighed af bruksisme.

Hvorfor skærer man tænder?

 Man ved ikke helt, hvorfor man skærer tænder. Meget peger dog på, at tilstanden hænger sammen med forstyrrelser i centralnervesystemet. Så hvis du er stresset, drikker mange koffeinholdige drikke, ryger eller sover dårligt kan det medføre hyppigere tænder skæren.

Hvordan behandles tænderskæren?

Tænder skæren behandles med en bideskinne. I mange tilfælde vil problemerne fra at skære tænder også kunne nedsættes ved at finde ud af, hvorfor man skærer tænder. Hvis du fx er stresset og hyppigt skærer tænder, vil du opleve at din tænder skæren bliver bedre, når du er mindre stresset.

Hvad synes du om indholdet?

Klik på stjernerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal bedømmelser:

Ingen bedømmelser endnu! Vær den første til at bedømme

Vi er kede af at du ikke synes om indholdet..

Vi vil meget gerne forbedre indholdet!

Fortæl os gerne hvordan vi kan gøre det bedre!

Del artiklen